## Community Engagement and Accountability (CEA) Training Agenda

Yangon, Myanmar, 20 – 24 May 2019

## Aim of the training

- Explain the principles of CEA, its purpose and how it can benefit programmes and operations
- Define and explain how CEA components of Community Participation and Feedback, Information as Aid, Behaviour and Social Change
   Communication and Evidence-Based Advocacy and how they link together
- Explain how to integrate CEA into each stage of the programme cycle
- Explain how to integrate CEA into emergency response operations
- Provide an introduction to institutionalising CEA in National Society processes and procedures
- Explain how to set up simple feedback mechanism using Feedback Starter Kit
- Provide an opportunity for knowledge sharing among Movement partners

DAY ONE – Introduction to CEA and CEA in Assessment				
Topic	Time	Length	Key points	Methods / Materials
Opening ceremony	08.30 - 09.00	30 mins	<ul> <li>Welcome and opening by MRCS, IFRC, ICRC, PNS</li> </ul>	Welcome
Security briefing	09.00 – 09.15	15 mins	Security update in Yangon	<ul><li>Presentation</li></ul>
TEA BREAK	09.15 - 09.30	15 mins		
Introductions	09.30 – 10.00	30 mins	<ul><li>Overview of the course</li><li>Introductions</li></ul>	<ul><li>Intros PPT (PPT 1)</li><li>Icebreaker</li><li>Discussion</li></ul>
What is CEA?	10.00 – 11.00	1 hour	<ul> <li>What is CEA?</li> <li>Examples of CEA</li> <li>Where does it fit in the Movement?</li> </ul>	<ul> <li>What is CEA (PPT 2)</li> <li>Videos / case studies</li> <li>Group discussion</li> </ul>

			Why CEA is important     Group exercise
What is CEA (continued)	11.00 – 12.00	1 hour	<ul> <li>Understanding different element of CEA</li> <li>CEA and PGI intersection (PPT CEA and PGI)</li> <li>CEA and PGI intersection</li> <li>Group exercise</li> <li>Group discussion</li> </ul>
CEA in the programme cycle	12.00 – 13.00	1 hour	<ul> <li>Different actions to take to integrate CEA into the programme cycle</li> <li>Tools and resources to help you</li> <li>Group exercise – minimum actions to integrate CEA into the programme cycle</li> <li>Handout CEA guide</li> </ul>
LUNCH	13.00 – 14.00	1 hour	
CEA in Assessments	14.00 – 15.00	1 hour	<ul> <li>Integrating CEA into assessment phase, including:</li> <li>Engaging with the communities</li> <li>Planning what information you need</li> <li>Analysing your data</li> <li>CEA in assessments (PPT 4)</li> <li>Group exercise – accountable assessment</li> <li>Group exercise – CEA assessment needs</li> </ul>
CEA in Assessments - Scenario	15.00 – 16.00	1 hour	<ul> <li>Scenario</li> <li>Task – planning an assessment</li> <li>Group work using desk-top scenario</li> </ul>
TEA BREAK	16.00 - 16.15	15 mins	
CEA in Assessments – Scenario group work presentations	16.15 – 16.45	30 mins	<ul> <li>Sharing plans and learning from each other's work</li> <li>Pair groups up, one group presents to the other, before switching around</li> <li>5 mins present + 5 mins discussion per group</li> <li>10 mins plenary discussion</li> </ul>
Recap and closing	16.45 – 17.00	15 mins	Feedback from participants     Feedback exercise

	DAY TWO	) – Planniı	ng and Implementation & Monit	oring
Topic	Time	Length	Key points	Methods / Materials

Recap	09.00 – 09.15	15 mins	<ul> <li>Brief recap on the previous day's training</li> </ul>	Exercise led by one of the groups
CEA in Planning  TEA BREAK	09.15 – 10.30	1 hour 15 mins	<ul> <li>How to involve communities in planning</li> <li>Deciding CEA objectives and activities</li> <li>Messaging</li> </ul>	<ul> <li>CEA in Planning (PPT 5)</li> <li>Group exercise – Community participation</li> <li>Group exercise – Defining CEA objectives, audience and activities</li> </ul>
CEA in Planning – Scenario	<b>10.45</b> 10.45 – 11.45	1 hour	<ul> <li>Scenario</li> <li>Task – Integrating CEA into programme plans</li> </ul>	Group work using desk-top scenario
CEA in Planning – Scenario Group work presentations	11.45 – 12.15	30 mins	Sharing plans and learning from each other's work	<ul> <li>Pair groups up, one group presents to the other, before switching around</li> <li>5 mins present + 5 mins discussion per group</li> <li>10 mins plenary discussion</li> </ul>
Feedback and Complaints Mechanisms	12.15 – 13.00	45 mins	<ul> <li>How to set up a feedback system</li> <li>Handling sensitive complaints</li> </ul>	<ul> <li>Feedback system (PPT 6)</li> <li>Videos</li> <li>Group exercise – planning a feedback system</li> </ul>
LUNCH	13.00 - 14.00	1 hour		
Feedback and Complaints Mechanisms - Scenario	14.00 – 14.45	45 mins	<ul> <li>Scenario</li> <li>Task – setting up a feedback and complaint system</li> </ul>	Group work
Feedback and Complaints Mechanisms – Scenario Group work presentations	14.45 – 15.15	30 mins	Sharing plans and learning from each other's work	<ul> <li>Pair groups up, one group presents to the other, before switching around</li> <li>5 mins present + 5 mins discussion per group</li> <li>10 mins plenary discussion</li> </ul>
TEA BREAK	15.15 – 15.30	15 mins		

CEA in Implementation and	15.30 –	1 hour	•	Planning a baseline	•	CEA in Implementation and
Monitoring	16.45	15 mins	•	Training		Monitoring (PPT 7)
			•	Adjusting activities based on	•	Videos
				feedback and monitoring	•	Group exercise – monitoring
			•	Exit strategy		information
Recap and closing	16.45 –	15 mins	•	Feedback from participants	•	Feedback exercise
	17.00					

DAY THREE – In	DAY THREE – Implementation Scenario, Evaluation and Learning, Institutionalisation and Emergencies					
Topic	Time	Length	Key points	Methods / Materials		
Recap	09.00 – 09.15	15 mins	<ul> <li>Brief recap on the previous day's training</li> </ul>	Exercise led by one of the groups		
CEA in Implementation and Monitoring - Scenario	09.15 – 10.00	45 mins	<ul> <li>Scenario</li> <li>Task – CEA in implementation and monitoring</li> </ul>	■ Group work		
CEA in Implementation and Monitoring – Group work presentations	10.00 – 10.30	30 mins	Sharing plans and learning from each other's work	<ul> <li>Pair groups up, one group presents to the other, before switching around</li> <li>5 mins present + 5 mins discussion per group</li> <li>10 mins plenary discussion</li> </ul>		
TEA BREAK	10.30 - 10.45	15 mins				
CEA in Evaluation and Learning	10.45 – 11.30	45 mins	<ul> <li>Integrating CEA into evaluations</li> <li>Involving the community in evaluations</li> <li>Sharing learning</li> </ul>	<ul> <li>CEA in Evaluation and Learning (PPT 8)</li> <li>Group exercise – evaluation needs</li> </ul>		
CEA in Emergencies	11.30 – 12.30	1 hour	<ul> <li>Integrating CEA into emergency response</li> <li>Integrating CEA into emergency assessments</li> <li>Understanding information needs in emergencies</li> </ul>	■ Group work		

LUNCH	12.30 <b>–</b> 13.30	1 hour	<ul> <li>Participation and feedback in emergencies</li> <li>Working with others</li> </ul>	
CEA in Emergencies – Scenario	13.30 – 14.45	1 hour 15 mins	<ul> <li>Scenario</li> <li>Task – Integrating CEA into an emergency operation</li> </ul>	Group work
CEA in Emergencies – Group work presentations	14.45 – 15.30	45 mins	<ul> <li>Sharing plans and learning from each other's work</li> </ul>	<ul> <li>Each group presents their answers to one of the tasks</li> <li>5 mins plenary discussion per task</li> </ul>
TEA BREAK	15.30 – 15.45	15 mins		
Institutionalising CEA	15.45 – 16.45	1 hour	<ul> <li>Steps to integrate CEA into a         National Society strategy and             processes     </li> <li>Case study of Myanmar Red Cross         Society     </li> </ul>	<ul> <li>Institutionalising CEA (PPT 10)</li> </ul>
Recap and closing	16.45 – 17.00	15 mins	Feedback from participants	Feedback exercise

DAY FOUR – Feedback Starter Kit				
Topic	Time	Length	Key points	Methods / Materials
Recap	09.00 - 09.15	15 mins	<ul> <li>Brief recap on the previous day's training</li> </ul>	Exercise led by one of the groups
Feedback Starter Kit	09.15 – 10.00	45 mins	<ul> <li>What is Feedback Starter Kit?</li> <li>What are the benefits of the Feedback Kit?</li> <li>Steps to use the toolkits (from planning to closing the loop)</li> </ul>	<ul><li>Feedback Starter Kit (PPT)</li><li>Group discussion</li></ul>
Feedback Starter Kit - Exercise	10.00 – 11.00	1 hour	■ Task – Setting up feedback system	Group work

TEA BREAK	11.00 – 11.15	15 mins		
Feedback Starter Kit - Exercise	11.15 – 11.45	30 mins	<ul> <li>Task – Planning for volunteer training</li> </ul>	Group work
Feedback Starter Kit - Exercise	11.45 – 12.15	30 mins	<ul> <li>Sharing plans and learning from each other's work</li> </ul>	<ul><li>Each group presents their plans</li><li>Questions and answers</li></ul>
Feedback Starter Kit - Exercise	12.15 – 13.00	45 mins	<ul> <li>Interviewing communities (data collection)</li> </ul>	<ul><li>Role play</li><li>Interviews</li></ul>
LUNCH	13.00 – 14.00	1 hour		
Feedback Starter Kit - Exercise	14.00 – 14.30	30 mins	<ul> <li>Logging community feedback and complaints</li> <li>Producing simple report</li> <li>Preparing for presentation</li> </ul>	Group work
Feedback Starter Kit - Exercise	14.30 – 15.30	1 hour	<ul> <li>Planning how to address the community feedback</li> </ul>	Group work
TEA BREAK	15.30 – 15.45	15 mins		
Feedback Starter Kit – Group work presentations	15.45 – 16.15	30 mins	<ul> <li>Sharing plans and learning from each other's work</li> </ul>	<ul> <li>Each group presents their plans Questions and answers</li> </ul>
Feedback Starter Kit	16.15 – 16.45	30 mins	Reflection of the scenario	<ul> <li>Discussions</li> </ul>
Recap and closing	16.45 – 17.00	15 mins	Feedback from participants	Feedback exercise

DAY FIVE – CEA Self-Assessment in Country Teams				
Topic	Time	Length	Key points	Methods / Materials
Recap	09.00 – 09.15	15 mins	<ul> <li>Brief recap on the previous day's training</li> </ul>	<ul> <li>Exercise led by one of the groups</li> </ul>
Sharing session	09.15 – 10.30	1 hour 15 mins	<ul> <li>Sharing the best practices and challenges among the National Societies</li> </ul>	<ul><li>5 mins presentation per country</li><li>Questions and answers</li></ul>

TEA BREAK	10.30 - 10.45	15 mins		
CEA self-assessment in country teams	10.45 – 12.00	1 hour 15 mins	<ul> <li>Minimum actions to integrate CEA into your ways of working</li> </ul>	<ul> <li>Group discussion</li> </ul>
CEA Action Plans per Country	12.00 – 13.00	1 hour	CEA action plans at country level	Group work per country
LUNCH	13.00 - 14.00	1 hour		
CEA Action Plans per Country – presentations	14.00 – 15.30	1 hour 15 mins	<ul> <li>Sharing plans and learning from each other's work</li> </ul>	<ul> <li>10 mins presentation per country</li> </ul>
TEA BREAK	15.30 – 15.45	15 mins		
Recap and closing	15.45 – 16.30	45 mins	<ul> <li>Recap of training objectives and final remarks</li> <li>Ways forward</li> <li>Certificates</li> <li>Evaluation forms</li> </ul>	<ul> <li>Recap and next steps</li> <li>Presentation of certificates</li> <li>Evaluation form completion</li> </ul>