Community Engagement and Accountability (CEA) Training Agenda

Yangon, Myanmar, 20 – 24 May 2019

Aim of the training

- Explain the principles of CEA, its purpose and how it can benefit programmes and operations
- Define and explain how CEA components of Community Participation and Feedback, Information as Aid, Behaviour and Social Change
 Communication and Evidence-Based Advocacy and how they link together
- Explain how to integrate CEA into each stage of the programme cycle
- Explain how to integrate CEA into emergency response operations
- Provide an introduction to institutionalising CEA in National Society processes and procedures
- Explain how to set up simple feedback mechanism using Feedback Starter Kit
- Provide an opportunity for knowledge sharing among Movement partners

| DAY ONE – Introduction to CEA and CEA in Assessment | | | | |
|---|------------------|---------|---|--|
| Topic | Time | Length | Key points | Methods / Materials |
| Opening ceremony | 08.30 - 09.00 | 30 mins | Welcome and opening by MRCS, IFRC, ICRC, PNS | Welcome |
| Security briefing | 09.00 – 09.15 | 15 mins | Security update in Yangon | Presentation |
| TEA BREAK | 09.15 - 09.30 | 15 mins | | |
| Introductions | 09.30 – 10.00 | 30 mins | Overview of the courseIntroductions | Intros PPT (PPT 1)IcebreakerDiscussion |
| What is CEA? | 10.00 – 11.00 | 1 hour | What is CEA? Examples of CEA Where does it fit in the Movement? | What is CEA (PPT 2)Videos / case studiesGroup discussion |

| | | | Why CEA is important Group exercise |
|--|------------------|---------|---|
| What is CEA (continued) | 11.00 – 12.00 | 1 hour | Understanding different element of CEA CEA and PGI intersection (PPT CEA and PGI) CEA and PGI intersection Group exercise Group discussion |
| CEA in the programme cycle | 12.00 – 13.00 | 1 hour | Different actions to take to integrate CEA into the programme cycle Tools and resources to help you Group exercise – minimum actions to integrate CEA into the programme cycle Handout CEA guide |
| LUNCH | 13.00 – 14.00 | 1 hour | |
| CEA in Assessments | 14.00 – 15.00 | 1 hour | Integrating CEA into assessment phase, including: Engaging with the communities Planning what information you need Analysing your data CEA in assessments (PPT 4) Group exercise – accountable assessment Group exercise – CEA assessment needs |
| CEA in Assessments - Scenario | 15.00 – 16.00 | 1 hour | Scenario Task – planning an assessment Group work using desk-top scenario |
| TEA BREAK | 16.00 - 16.15 | 15 mins | |
| CEA in Assessments – Scenario group work presentations | 16.15 – 16.45 | 30 mins | Sharing plans and learning from each other's work Pair groups up, one group presents to the other, before switching around 5 mins present + 5 mins discussion per group 10 mins plenary discussion |
| Recap and closing | 16.45 – 17.00 | 15 mins | Feedback from participants Feedback exercise |

| | DAY TWO |) – Planniı | ng and Implementation & Monit | oring |
|-------|---------|-------------|-------------------------------|---------------------|
| Topic | Time | Length | Key points | Methods / Materials |

| Recap | 09.00 – 09.15 | 15 mins | Brief recap on the previous day's training | Exercise led by one of the groups |
|--|------------------|-------------------|---|--|
| CEA in Planning TEA BREAK | 09.15 – 10.30 | 1 hour 15 mins | How to involve communities in planning Deciding CEA objectives and activities Messaging | CEA in Planning (PPT 5) Group exercise – Community participation Group exercise – Defining CEA objectives, audience and activities |
| | 10.45 | | | |
| CEA in Planning – Scenario | 10.45 – 11.45 | 1 hour | Scenario Task – Integrating CEA into programme plans | Group work using desk-top scenario |
| CEA in Planning – Scenario Group work presentations | 11.45 – 12.15 | 30 mins | Sharing plans and learning from each other's work | Pair groups up, one group presents to the other, before switching around 5 mins present + 5 mins discussion per group 10 mins plenary discussion |
| Feedback and Complaints Mechanisms | 12.15 – 13.00 | 45 mins | How to set up a feedback system Handling sensitive complaints | Feedback system (PPT 6) Videos Group exercise – planning a feedback system |
| LUNCH | 13.00 - 14.00 | 1 hour | | · |
| Feedback and Complaints Mechanisms - Scenario | 14.00 – 14.45 | 45 mins | Scenario Task – setting up a feedback and complaint system | Group work |
| Feedback and Complaints Mechanisms – Scenario Group work presentations | 14.45 – 15.15 | 30 mins | Sharing plans and learning from each other's work | Pair groups up, one group presents to the other, before switching around 5 mins present + 5 mins discussion per group 10 mins plenary discussion |
| TEA BREAK | 15.15 – 15.30 | 15 mins | | · |

| CEA in Implementation and | 15.30 – | 1 hour | • | Planning a baseline | • | CEA in Implementation and |
|---------------------------|---------|---------|---|-------------------------------|---|-----------------------------|
| Monitoring | 16.45 | 15 mins | - | Training | | Monitoring (PPT 7) |
| | | | • | Adjusting activities based on | • | Videos |
| | | | | feedback and monitoring | • | Group exercise – monitoring |
| | | | • | Exit strategy | | information |
| Recap and closing | 16.45 – | 15 mins | • | Feedback from participants | • | Feedback exercise |
| | 17.00 | | | | | |

| DAY THREE – In | DAY THREE – Implementation Scenario, Evaluation and Learning, Institutionalisation and Emergencies | | | | | |
|---|--|---------|---|--|--|--|
| Topic | Time | Length | Key points | Methods / Materials | | |
| Recap | 09.00 – 09.15 | 15 mins | Brief recap on the previous day's training | Exercise led by one of the groups | | |
| CEA in Implementation and Monitoring - Scenario | 09.15 – 10.00 | 45 mins | Scenario Task – CEA in implementation and monitoring | ■ Group work | | |
| CEA in Implementation and Monitoring – Group work presentations | 10.00 – 10.30 | 30 mins | Sharing plans and learning from each other's work | Pair groups up, one group presents to the other, before switching around 5 mins present + 5 mins discussion per group 10 mins plenary discussion | | |
| TEA BREAK | 10.30 - 10.45 | 15 mins | | | | |
| CEA in Evaluation and Learning | 10.45 – 11.30 | 45 mins | Integrating CEA into evaluations Involving the community in evaluations Sharing learning | CEA in Evaluation and Learning (PPT 8) Group exercise – evaluation needs | | |
| CEA in Emergencies | 11.30 – 12.30 | 1 hour | Integrating CEA into emergency response Integrating CEA into emergency assessments Understanding information needs in emergencies | ■ Group work | | |

| LUNCH | 12.30 – | 1 hour | Participation and feedback in emergencies Working with others | |
|--|------------------|---------|---|---|
| | 13.30 | | | |
| CEA in Emergencies – | 13.30 – | 1 hour | Scenario | Group work |
| Scenario | 14.45 | 15 mins | Task – Integrating CEA into an emergency operation | |
| CEA in Emergencies – Group work presentations | 14.45 – 15.30 | 45 mins | Sharing plans and learning from each other's work | Each group presents their answers to one of the tasks 5 mins plenary discussion per task |
| TEA BREAK | 15.30 – 15.45 | 15 mins | | |
| Institutionalising CEA | 15.45 – 16.15 | 30 mins | Steps to integrate CEA into a National Society strategy and processes Case study of Myanmar Red Cross Society | Institutionalising CEA (PPT 10) |
| Co-Production and participatory approaches | 16.15 – 16.45 | 30 mins | The importance of co-production and participatory approaches | Co-production and participatory approaches (PPT 11) |
| Recap and closing | 16.45 – 17.00 | 15 mins | Feedback from participants | Feedback exercise |

| DAY FOUR – Feedback Starter Kit | | | | | |
|---------------------------------|------------------|---------|--|--|--|
| Topic | Time | Length | Key points | Methods / Materials | |
| Recap | 09.00 – 09.15 | 15 mins | Brief recap on the previous day's training | Exercise led by one of the groups | |
| Feedback Starter Kit | 09.15 – 10.15 | 1 hour | What is Feedback Starter Kit? What are the benefits of the Feedback Kit? Steps to use the toolkits (from planning to closing the loop) | Feedback Starter Kit (PPT 12)Group discussion | |

| TEA BREAK | 10.15 – 10.30 | 15 mins | | |
|--|------------------|-------------------|--|---|
| Feedback Starter Kit - Scenario | 10.30 – 11.15 | 45 mins | Scenario Task – Setting up / adapting feedback starter toolkits (Myanmar context) | Group work |
| Feedback Starter Kit – Scenario | 11.15 – 13.00 | 1 hour 45 mins | Scenario Tasks: Engaging with communities (collecting feedback from communities) Ensuring the feedback loop is closed | ■ Interviews with communities |
| LUNCH | 13.00 - 14.00 | 1 hour | | |
| Feedback Starter Kit – Scenario | 14.00 – 15.15 | 1 hour 15 mins | Tasks: Logging community feedback and complaints Visualising data through dashboard Producing simple report Preparing for presentation | Group work |
| TEA BREAK | 15.15 – 15.30 | 15 mins | | |
| Feedback Starter Kit – Group work presentations | 15.30 – 16.45 | 1 hour 15 mins | Sharing plans and learning from each other's work | 10 mins present + 5 mins discussion per group |
| Recap and closing | 16.45 – 17.00 | 15 mins | Feedback from participants | Feedback exercise |

| DAY FIVE – CEA Self-Assessment in Country Teams | | | | | |
|---|------------------|---------|--|-----------------------------------|--|
| Topic | Time | Length | Key points | Methods / Materials | |
| Recap | 09.00 – 09.15 | 15 mins | Brief recap on the previous day's training | Exercise led by one of the groups | |

| External session | 09.15 – | 1 hour | ■ To be confirmed | ■ To be confirmed |
|-------------------------|---------|---------|---|--|
| | 10.30 | 15 mins | | |
| TEA BREAK | 10.30 - | 15 mins | | |
| | 10.45 | | | |
| CEA self-assessment in | 10.45 – | 1 hour | Minimum actions to integrate CEA | Group discussion |
| country teams | 12.00 | 15 mins | into your ways of working | |
| CEA Action Plans per | 12.00 – | 1 hour | CEA action plans at country level | Group work per country |
| Country | 13.00 | | | |
| LUNCH | 13.00 - | 1 hour | | |
| | 14.00 | | | |
| CEA Action Plans per | 14.00 - | 1 hour | Sharing plans and learning from | 10 mins presentation per country |
| Country – presentations | 15.30 | 15 mins | each other's work | |
| TEA BREAK | 15.30 - | 15 mins | | |
| | 15.45 | | | |
| Recap and closing | 15.45 – | 45 mins | Recap of training objectives and | Recap and next steps |
| _ | 16.30 | | final remarks | Presentation of certificates |
| | | | Ways forward | Evaluation form completion |
| | | | Certificates | |
| | | | Evaluation forms | |