

Orientation Workshop on Modules and Tools of School Based Disaster Risk Reduction project 26th – 27th January 2015, Ubon Ratchathani, Thailand

Time	Agenda	Session Outcome
08:00 – 08:30 hrs.	Registration of Participant	
08:30 – 08:45 hrs.	Introduction and Expectation	
08:45 – 09:15 hrs.	Group Work – Understanding Day to Day Risks and its impact during the emergency	 <i>30 minutes</i> Impacts of the Disasters on School Children and Need for DRR Participants are able to enumerate risks faced by children due to hazards
09:15 – 10:00 hrs.	RCRC Model of School Based Disaster Risk Reduction	 45 minutes Participants develop understanding and clarity on the evolved model on SBDRR which is inclusive of 3 pillars Participants are able to relate to SBDRR program within their given context
10:00 – 11:00 hrs.	Key Components of School Based Disaster Risk Reduction Group Exercise followed by Presentation	60 minutesClarity on methodology, approach and key activities to be performed
10:30 hrs.	Tea break in between the session	
11:00 – 11:40 hrs.	Orientation on Structure and Non- structure elements	<i>30 minutes</i>Basic understanding and clarity on structure and non-structural element
11:40 – 12:30 hrs.	Task Forces – Roles and responsibilities, Guidelines and SOP Group Exercise followed by presentation	 50 minutes Participants are able to identify the need for task forces, criteria for selection and their roles and responsibilities
12:30 – 13:30 hrs.	Lunch	
13:30 – 14:30 hrs.	School Disaster Management PlanSchool DM Plan TemplateIdentification of roles and	 60 minutes Participants will be able to identify the key stake holders and their roles and responsibilites

Day 1: Monday 26th January 2015





	 responsibilities of stake holders Importance of HVCR Eduction in Emergency Management of schools as relief centers 	 Develop skill to prepare SDMP Holistic planning of SDMP
14:30 – 15:30 hrs.	Teaching and Non-Teaching tools and their effectiveness	 60 minutes Develop and use of different mode of effective communication for awareness, training and capacity building
15:30 – 16:00 hrs.	Planning for day 2 and feedback for the day	

Day 2: Tuesday 27th January 2015

Time	Agenda	Session Outcome
08:15 – 08:45 hrs.	Assemble at one location to proceed to School	
08:45 – 09:30 hrs.	Transect walk around and in vicinity of school	 45 minutes Develop understanding of external threat which may harm children in day to day life and aggravates during emergency
09:30 – 10:00 hrs.	Breif discussion with school authority and children	 30 minutes Voices of children and teachers, sense and importance of participants
10:00 – 11:00 hrs.	Developing Maps for HVCR Key Stake Holder Identicification	60 minutesUnderstanding the simplicity of approach for SBDRR
11:00 – 11:30 hrs.	Presentation of maps and key findings before School Management Committee, Teachers and Student representative	 30 minutes Discussion on the findings Joint Action Plan between school and community to mitigate or reduce risk
11:30 – 12:00 hrs.	Travel back to venue	
12:00 – 13:00 hrs.	Lunch	
13:00 – 14:30 hrs.	Development of country Road Map for SBDRR	Way Forward
14:30 – 15:30 hrs.	Open house discussion Feedback Closing remark	